Türkiye Orta Ölçekli Sanayiciler ve Yöneticiler Vakfı Bursa Destekleme Derneği (TOSYÖV Bursa) tarafından üyelerine yönelik düzenlenen seminerde ‘Enflasyon Düzeltmesinin Olası Etkileri’ konusu ele alındı. Seminerde, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Kasım Çapraz açıklamalarda bulundu.,
Seminerin açılışında konuşan TOSYÖV Bursa Başkanı Yavuz Kazangil, güncel konular hakkında üyelerine yönelik bilgilendirme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtirken, “Üyelerimizin istediği konularda uzmanları davet ederek temel bilgiler aktarıldıktan sonra soru-cevap ağırlıklı seminerler çok faydalı oluyor. Enflasyon Düzeltmesi uygulaması da firma sahipleri olarak bizleri yakından ilgilendiriyor. Biz de bilhassa mali konularda üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Daha sonra konuşan SMMM Kasım Çapraz, enflasyon muhasebesi ve enflasyon düzeltmesinin, yüksek enflasyon dönemlerinde uygulandığını ifade ederek, “Enflasyon muhasebesi, bir şirketin finansal tablolarındaki parasal olmayan hesap kalemlerinin, finansal tabloların hazırlandığı tarihteki satın alma gücünü yansıtmak amacıyla, ilgili tutarların düzeltme katsayısı ile çarpılarak yeniden hesaplandığı bir muhasebe yöntemidir” şeklinde konuştu.
SMMM Kasım Çapraz açıklamalarının devamında, şunları söyledi: “Öz sermayenin korunması ve işletmenin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için enflasyon muhasebe verileri ve dönem sonuçları üzerindeki olumsuz etkilerini giderecek bir muhasebe anlayışının benimsenmesi gerekir. Bu anlayışı içeren muhasebeye de enflasyon muhasebesi adı verilir. Enflasyon muhasebesinin amaçları finansal tabloların gerçeğe uygun hale getirilmesi sermayenin gerçek değeri ile korunmasıdır. Fiktif kar ve vergi matrahının önlenmesidir. Bunlar yapılmazsa, işletme sermayesi yetersiz olan ve yabancı kaynakla finanse edilmiş işletmelerin vergi yükü artacaktır, gayri faal durumdaki işletmelerin kazanç vergi yükü artacak, parasal olmayan aktif varlık yatırımlarında azalma söz konusu olabilecektir. Mevcut enflasyon düzeltmesinde parasal olmayan kıymet, örneğin bina, makine değerinin belirli katsayı ile artışı sonrası 2024 yılı için daha fazla amortisman gideri olacağı düşülse bile aynı dönemde değer artışı vergi matrahını etkileyecektir. Sermaye unsurlarında meydana gelen değer artışı değil bu artışlar nedeniyle meydana gelen gelir artışı vergilendirilmelidir. Bu sermayenin gerçek değerinin korunması amacına uygun değildir. Parasal varlık ve yabancı para cinsinden yatırımlara doğru bir eğilim sonucu ortaya çıkabilecek, dövize olan ihtiyaç daha da artarak döviz fiyatlarını olumsuz etkileyecektir.”
SMMM Kasım Çapraz daha sonra seminere katılan TOSYÖV Bursa üyelerinin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.