İsrail Hastane Saldırısına Türkiye ve Bursa’dan Sert Tepkiler

Photo of author

Anasayfa » Haberler » Gündem » İsrail Hastane Saldırısına Türkiye ve Bursa’dan Sert Tepkiler

İsrail Hastane Saldırısına Türkiye ve Bursa’dan Sert Tepkiler

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan El-Mamedani Hastanesi’ni vurdu. Saldırıda yüzlerce sivil hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırıya Türkiye ve dünyadan tepki yağdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail, insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum!” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun açıklaması, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısına duyulan öfkeyi yansıtıyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise İsrail’in savaş stratejisinin artık terör haline geldiğini belirterek, “Bir devletin savaş stratejisinde, hastane bombalamak olamaz. Bu ancak ve ancak bir terör stratejisi­dir” dedi ve tüm dünya kamuoyunu, en temel insan haklarına sahip çıkmaya ve İsrail’in terörünü durdurmaya davet etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise resmi bir açıklama yaparak İsrail’in Ahli Arab Hastanesi’ne düzenlediği saldırıyı “barbarca” olarak nitelendirdi. Açıklamada, “Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır” denildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırılarını “uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan saldırılar” olarak tanımladı ve Türkiye olarak Gazze’ye yönelik barbarca saldırıların karşısında olduklarını belirtti. Kurtulmuş, tüm dünya kamuoyunu bu ağır insanlık suçuna karşı sessiz kalmamaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısını savaş ve insanlık suçu olarak tanımlayarak, daha fazla masum insanın hayatının kaybolmaması için çaba sarf etmeyi vurguladı ve uluslararası toplumu bu vahşete son vermeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gazze’den yükselen acı çığlıkları ve İsrail’in hastane saldırısını sert bir dille eleştirdi. Emine Erdoğan, tarih boyunca yaşanan bu insanlık suçunun unutulmayacağını ve dünyanın bu zulme son vermesi gerektiğini belirtti.

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik ise, “İsrail’in vahşetini lanetliyoruz! İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırganlığı, insanlık dışı bir vahşete dönüşmüştür. Masum sivilleri, kadın ve çocukları katleden vahşi saldırıların son hedefi bir hastane oldu. İsrail güvenlik güçleri en temel insani değerleri hiçe saydığını tüm dünyaya göstermiştir” dedi.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İsrail’in Ahli Arab Hastanesi’ne düzenlediği hava saldırısını “açık bir savaş suçu” olarak nitelendirdi ve uluslararası kamuoyunu, herhangi bir gerekçe veya bahane olmaksızın bu soykırıma son vermek için acil bir şekilde birleşmeye çağırdı.

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ise İsrail’in Gazze’deki saldırılarını “zalimlik” olarak tanımlayarak, “Çocukların, hastaların, masumların, kadınların, sivillerin, acımasızca katledildiği bir savaş anlayışı olabilir mi?” dedi. Gürkan, dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu katliama son verilmesi çağrısında bulundu.

Bursa Nilüfer Belediyesi Başkanı Turgay Erdem, “Gözlerimizin önünde naklen bir soykırım yaşanıyor ama gözler kör, vicdanlar sağır. Bir hastaneye füzeyle saldırıp o hastaneye sığınan yüzlerce insanı katletmek ne demek? Hani savaşın bile bir hukuku vardı? Sözün ve insanlığın bittiği yerdeyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Erdem, ardarda işlenen bu savaş suçlarına dünya kamuoyunun sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İsrail’in sivil yerleşimlere yönelik saldırılarını kadın, çocuk ve sivil ayırmadan “vahşet” ve “soykırım” olarak nitelendirdi. Bayraktar, İsrail’in işlediği vahşeti göz ardı etmenin, bu suça ortak olmak anlamına geldiğini ifade etti.

İletişim Başkanı Altun: “Vatandaşlarımızın güvenlik güçlerimizin kamu düzenini korumaya yönelik gayretlerinde kendilerine yardımcı olmaları son derece önemlidir” Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: “Gazze’ye yönelik acımasızca saldırılarını sürdüren İsrail’in tüm dünyanın tepkisine rağmen el-Ehli Baptist hastanesini vurarak masum sivilleri katletmesi insanlığın bittiği nokta olmuştur. İsrail yönetimi sivil, kadın ve çocuklara yönelik saldırılara derhal son vermelidir.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in hastane saldırısını sert bir dille lanetleyerek, uluslararası kuruluşları bu vahşete son vermek için adım atmaya çağırdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki “İsrail’in, Gazze’de çocuk, kadın, hasta demeden okulları, hastaneleri ve sivil tüm alanları vurması ne uluslararası hukukla ne vicdanla ne de insaniyetle bağdaşır. İsrail’in sivillere yönelik vicdanları kanatan, insanlık dışı ve hukuk tanımaz saldırılarını şiddetle kınıyoruz.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Gazze’de yaşanan manzara, tam anlamıyla bir insanlık trajedisidir. Masum sivillerle dolu hastaneyi vurmaktan daha alçak hangi eylem vardır. İsrail’in Gazze’ye yönelik yaptığı saldırılara, dünya artık sessiz kalamaz. Uluslararası kamuoyu bu saldırılara en ağır tepkiyi göstermeli ve harekete geçmelidir.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise “Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar… Tarih size bu zülmü reva görenleri asla unutmayacak! Sivil Gazze halkının yaşam hakkına kast edecek kadar gözü dönüp hastane bombalayacak kadar zalimleşenlerin daima karşısındayız.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan gelen açıklama şu şekildedir: “İsrail, Gazze’deki hastane saldırısı ve sivil alanlara yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Sivillerin hedef alındığı bu vahşet olayları uluslararası hukukun açık ihlali ve insanlık suçlarıdır. “Savunma ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıklaması şu şekildedir: “İsrail, içinde masum sivillerin, yaralıların, hastaların, doktorların, hemşirelerin, hasta bakıcıların olduğu bir hastaneyi bombalayarak, yine bir savaş ve insanlık suçu işledi. Tüm dünya bir araya gelerek derhal Gazze’de yaşanan vahşeti, katliamı durdurmalı. İnsanlık derhal ayağa kalkmalı.”Mahinur Özdemir Göktaş’ın açıklaması şu şekildedir: “Gazze’de tarif edilemez bir katliam ve resmen soykırım yaşanıyor. Bir hastaneyi vurmak dünyanın hiçbir yerinde akıl, vicdan ve insaniyetle bağdaşmaz. Uluslararası hukuk kurallarını bütün dünyanın gözleri önünde ihlal eden İsrail açıkça savaş suçu işlemektedir. Gazze’de içlerinde çocukların da bulunduğu yüzlerce sivilin katledilmesine sessiz kalanlar; Filistinli kadın, çocuk ve yaşlıların yaşama hakkına dair konuşmayanlar bu insanlık suçunun yalnızca seyircisi değil aynı zamanda ortağıdır. Filistin’e yönelik bu insanlık dışı saldırı ve kuşatma bir an evvel sona ermelidir. Türkiye çatışmaların bir an önce durması ve gerilimin düşürülmesi için elinden geleni yapmaya devam etmektedir.”

NÖBETÇİ GAZETE

Yorum yapın