Mudanya’da Akın Var!

Photo of author

Anasayfa » Haberler » Siyaset » Mudanya’da Akın Var!

Mudanya’da Akın Var!

Yaklaşan yerel seçimle beraber ziyaret trafiği de arttı. Aday adayları projelerini anlatmak için halkın içine karıştılar. Bizlerde kamuoyu yararına kendilerine çeşitli platformlarda sorularımızı yöneltiyoruz.

Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Mudanya belediye başkan aday adayı Akın Poroy ekip arkadaşları, belediye meclisi üyesi aday adayı Alper Atasoy, Metecan Canbek gazeteye ziyaretime geldiler.

Daha önceki, yazılarımda Akın Poroy’un özgeçmişi ile ilgili söz ettim.

Kısa ve öz olarak hatırlamak gerekirse, Selanik mübadili bir ailenin 3. kuşak çocuğu olarak, Bursa’da doğmuştur.

Poroy ile aday adaylık sürecine dair çalışmaları ve projeleri üzerinde sohbet ettik.

Poroy, aday adaylık sürecinin gayet hareketli geçtiğini ifade ederek şunları söyledi. “Kent dinamikleri başta olmak üzere pek çok ziyarette bulunuyoruz. Halkın içine karışıp projelerimizi yapmak istediklerimizi anlatıyoruz. Ekip arkadaşlarımla çarşı pazar Mudanyalıların dertlerini, sorunlarını dinleyip not alıyoruz. Seçim süreci malum yoğun bir tempo oluyor. Zamanı en iyi şekilde programlayıp, bütün vatandaşlarımıza ulaşmak için gayret gösteriyoruz. Bu süreç seçim sonrasında da böyle devam edecek. Çok çalışacağız. Hizmet etmek için bu yola çıktık.”

ÖNCELİĞİMİZ SOSYAL BELEDİYECİLİK

Akın Poroy’a çarşıda pazarda neleri gözlemlediklerini, insanların öncelikli sorunlarının neler olduğunu sordum.

Poroy, “Çarşıda pazarda gördüğüm şu ki, insanların önceliği geçim sıkıntısı. Vatandaşımız otomatiğe bağlanan zamlar karşısında pazarda ihtiyaçlarını kilo ile değil gramlarla, tane ile almak zorunda kaldıklarından yakınıyorlar. Burada karşımıza çıkan durum çok vahim. Tabi bu konunun boyutu çok farklı. Yerelde yapabileceklerimiz noktasında ise biz, Mudanya’da yaşayan vatandaşlarımızın daha rahat yaşayabilmeleri için sosyal belediyeciliği önceleyeceğiz. Çöp toplamak, asfalt yapmak, alt yapı hizmetlerinin tümü zaten belediyelerin zorunlu olarak yapması gerek görevler. Vatandaşa sunulmuş bir lütuf değildir.

KIRSAL BÖLGELERİMİZDE KOOPERATİFLEŞECEĞİZ

Biz, üretimden tüketime kadar Mudanya’yı Mudanyalılarla birlikte yöneteceğiz.  Mudanya sadece merkez mahallelerle oluşan bir ilçe değildir. Kırsal bölgelerimiz var. Burada yaşayan vatandaşlarımız, tarımsal üretimle geçimlerin sağlıyorlar. Üretici olarak sattıkları ürünün gerçek değerini alamıyorlar. Seçilmemiz durumunda kırsal bölgelerimizde kooperatifleşmeyi hayata geçirip, aracısız bir şekilde üreticiden tüketiciye daha sağlıklı doğal ürünleri, vatandaşımıza ucuz bir şekilde,  kooperatif mağazalarımız yoluyla ulaştıracağız. Mahalle statüsünde olan köylerimize, daha sağlıklı tarım yapmaları için tarımsal araç gereç desteği de sunacağız.

BURSA KAZANACAK, MUDANYA KAZANACAK!

Akın Poroy 2014- 2019 yılları arasında Bursa Büyükşehir ve Mudanya meclis üyeliği yapmış bir isim. Ve 18 ay Mudanya belediye başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Bu sebeple belediyecilik konusuna yabancı bir isim değil. Mudanya’nın önceliklerini iyi biliyor.

Poroy, kişilik olarak ılımlı, uzlaşıcı bir kimliğe sahip. Bu özelliğinden dolayı kurumsal anlamda Mudanya’nın çıkarları için çalışır bir duruşu var.  Kurumsal ilişkileri dengede tutacak kabiliyete sahip. Asla ötekileştirme içinde olmayacağının altını çiziyor. “Aday gösterilmem durumunda, Büyükşehir Belediye Başkan Adayım Mustafa Bozbey ile birlikte çalışacağız. Mudanya ve Bursa büyükşehri kazanmamız durumunda ise, Bursa’da, Mudanya’da çok şeyler değişecek. Bursa kazanacak, Mudanya kazanacak” diyor.

KATILIMCI YÖNETİM, DOĞRU İLETİŞİM

Biliyorsunuz, aday adayları sadece medya turu yapmıyorlar, seçim bölgelerinde bulunan kent dinamikleriyle görüş alışverişinde de bulunuyorlar. Akın Poroy’a seçilmesi durumunda öncelikli projeleriniz nelerdir diye sordum. Hazırladıkları, “Mudanya’ya Akın Var” broşüründe özet bir şekilde bir kısım projelerinin olduğunu ifade etti. Şöyle bir bakarsak;

Bütçe: İlçemize 10 yıldır Büyükşehir’den ve merkezi idareden kopuk bir yönetim anlayışından dolayı maalesef, kendi iç bütçesi ile yapabileceği hizmetler haricinde başka hiçbir hizmet getirilememiştir. Bu anlayışın derhal düzeltilip; ılıman, sağlıklı ve kucaklayan bir siyaset anlayışı, düzgün diyalog, katılımcı yönetim ve doğru iletişim ile Mudanya’nın ihtiyacı olan tüm hizmetlerin ilçemize derhal getirilmesi gerekmektedir.

Belediye hizmetleri: Mudanya ilçemizin nüfusu 100 binin üzerindedir ancak hafta sonu gerek Bursa halkının, gerekse çevre illerden insanların, turizm ve gezi amaçlı gelmesiyle birlikte ciddi bir yoğunluk oluşmaktadır. Özellikle yaz aylarında sayfiye yeri olması nedeni ile bu yoğunluk daha da artmaktadır. Mudanya Belediyesi her ne kadar 100 bini aşkın nüfuslu bir ilçe gibi gözükse de, belediyemizin ve ilçemizin tanıtımı açısından yaklaşık 1 milyon kişiye ulaşmaktadır. Toplumun her kesiminden kişilere hizmet verecek ve dokunacak bir belediye anlayışı oluşturulmalıdır.

Ulaşım: Her dönemde trafik ve ulaşım  sorununun çözüleceği vaat edilmesine rağmen hiçbir dönem bu sorun çözülememiştir. Özellikle emekli ve genç nüfusun Bursa Mudanya arasında ki ulaşım sorunu giderilememiştir. Ana odak noktamız Mudanya halkının ana aktör olduğu bir platform kurarak, bu sorunu çözmek olmalıdır.

Sanayi: Mudanya ilçesi sanayi bölgesi değildir. İlçemizde; siyah incir, siyah üzüm ve zeytin yetiştirilmektedir. Kısmen hayvancılık yapılmaktadır. Bu doğrultuda Mudanya’mız sanayileştirilmemelidir. Turizm, tarım ürünleri ve hayvancılık belediye tarafından desteklenip teşvik edilmelidir.

İş birliği: Mudanya ilçemiz Anadolu’nun İstanbul’ a açılan bir liman kapısıdır. Bu bağlamda belediyemiz, Bursa Büyükşehir Belediyesi v e İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte projeler üretmek zorundadır. İlçemizin, transit geçit güzergâhı olmaktan çıkartılıp, halkımızın ve esnafımızın faydalanacağı bir cazibe merkezi olması sağlanmalıdır. Bursa-Mudanya arası toplu ulaşımın geliştirilmesi gerekmektedir. Mudanya-Tirilye arası deniz ulaşımı oluşturulmalıdır.

Kentsel dönüşüm: Mudanya ilçemiz deprem bölgesinde olup tehlikeli fay hatları üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda bu konuya ilişkin gerek akademik odalar, gerekse üniversiteler ile görüşülüp, olası afetlerin önüne geçilmesi için bilimin ışığında planlamalar yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm teşvik edilmelidir.

Spor: Mudanya ilçemiz emeklilerimizin yoğun yaşadığı, Atatürkçü ve aydın genç nüfusumuzun tercih etmiş olduğu bir ilçemizdir. Emeklilerimizin yaşantılarının kolaylaştırılacağı, her branşta ve her yaşta insanımızın spor yapabileceği, kendilerini geliştirebileceği aktif sosyal donatı alanları yaratılmalıdır.

Turizm: Mudanya ilçemizin temiz ve iyotlu havası dünyaca kabul görmüştür. Bu sebeple Mudanya ilçesinde bulunan turizm işletmeleri sağlık turizmine teşvik edilmelidir. Mudanya Belediyesi bu konuda öncü olup örnek proje üretmeli, özel sektörü yatırıma teşvik etmelidir.

Balıkçılık: Mudanya ilçemiz, Marmara denizine 50 km aşkın sınırı bulunan bir deniz ilçesidir. İlçemiz şu ana kadar deniz mahsulleri ticareti ve deniz turizminden yeteri kadar faydalanamamıştır. Buna ilişkin sahil boyunca kurulacak yapay balık resifleri, balıkçı barınağı düzenlemeleri ve yeni balık halleri oluşturulması halinde, Mudanya halkına ve esnafına yeni istihdam alanları ve kazanç yaratılabilir. Ayrıca, deniz turizmine ilişkin deniz araçlarının faydalanabileceği yeni alanlar oluşturulup, mevcut alanlarında revize edilerek modern hale kavuşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda belediyemiz gelirlerini artıracaktır.

Yaşam: Mudanya ilçemiz engelli vatandaşlarımızın rahatça yaşayabileceği bir merkez haline dönüştürülmelidir. Bu konuda belediyemiz gelişmiş ülkelerdeki projeleri ve uygulamaları gözlemleyip örnek alarak Mudanya’mız ölçeğinde hayata geçirmelidir.

Geri dönüş: Geri dönüşüme ne yazık ki Mudanya’ da son yıllarda gerekli önem verilmemektedir. Pek çok bilinçli vatandaş, geri dönüşüm araçlarının düzenli vazifelerini yapmamaları sonucu, geri dönüştürülebilecek malzemeleri biriktirmelerine rağmen, düzenli araç gelmemesinden ötürü maalesef bunları çöpe atmaktadır.

Kooperatifleşme: Mudanya ilçemiz sadece merkez mahallelerden oluşmamaktadır. Köy statüsünden mahalleye dönen bazı yerlerimizde halen kırsal yaşantı devam etmektedir. Burada yaşayan kadınlarımızın üretmiş olduğu yerel ürünler, kooperatifleştirilerek teşvik edilmeli, eğer kooperatif varsa desteklenmelidir. Belediyemizin burada öncü olması ve kadınlarımızın yanında olması önemlidir.

MEGA PROJE?

Mudanya İlçesi Belediye Başkan Aday Adayı Akın Poroy’a mega projeniz var mı diye sorduğumda “Eee onu da aday olursak açıklarız, malum bazı arkadaşlarımız bir diğer aday adayının projeleri üzerinden ufak revizyonlar yaparak kopyalayabiliyor malesef. O nedenle adaylığımız netlik kazanmış olduğunda büyük projemizi de açıklayacağız” şeklinde nükteli bir cevap verdi. Doğrusu merak etmedim değil. Mudanya’da ikamet eden bir vatandaş olarak elbette ilçemiz için en doğru kişinin belediye başkanlığı makamında vatandaşı temsil etmesini isterim. Aday adaylığı nihayetinde demokratik bir yarış. Hak eden kazansın ki, ilçemiz kazansın.

Yorum yapın