İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Bursa’nın tamamlanmayı bekleyen karayolu ulaşım projelerini ele aldı.
Küçükkayalar, kentin ihtiyaçlarını bilmeden yapılan çalışmaların Bursa’ya zarar verdiğini belirterek, Bursa ulaşımının yerelden planlanması gerektiğini söyledi.
İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu, Bursa’da tamamlanması beklenen karayolu ulaşım projelerini değerlendiren raporunu hazırladı. Şehir içi ve şehir dışı ulaşımın öneminin daha fazla anlaşıldığı bu günlerde İMO Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, tamamlanması uzun yıllardır merakla beklenen karayolları çalışmalarındaki son durumunu aktaran raporu şu şekilde açıkladı:
16 YILDIR TAMAMLANAMADI
(Bursa – İnegöl) Ayrım – Yenişehir – (Bilecik – Osmaneli) Ayrım Yolu Km: 25+000 – 65+314.50 İle Yenişehir Güney Geçişi Km: 0+000 – 7+419.06 Kesimlerinin Yol Yapım İnşaatının 16 Temmuz 2007 günü ilk ihalesi yapıldı. Yani 16 yıldır bitmedi, bitirilemedi. Bu süre içinde Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nde 10 bölge müdürü değişti.
Bu yolun öncesinde 1. Kesim olarak, Bursa Yenişehir Uluslararası Havalimanına konforlu ulaşım için (Bursa – İnegöl) Ayrım – Yenişehir Yolu Km:0+000- 25+000 arası bölünmüş yol kategorisinde Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) olarak bitirilmişken 2. Kesim ilk ihalesinde A1( 12 metre platform genişliğinde, tek yol, BSK) olarak çıktı. İhale tamamlandı. Yer teslimi yapıldı. Ama yargıya itiraz süreci vardı.
Mahkeme aşaması 3 yıl sürdü. 2011 yılında projede revizyona gidilmesi ve bölünmüş yol olarak hazırlanması kararı alındı. O dönem İhale bedeli A1, harcama bölünmüş yola göre yapıldı. Doğal olarak yol tamamlanamadı. Yenişehir’den İncirli mevkiine kadar ve Yenişehir Kuzey Çevre yolunda çalışıldı. 2014 yılına gelindiğinde proje revizyonu tamamlandı, yeni ve yeniden ihale yapıldı ama ihaleye giren firmaların
Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itiraz ve İdare Mahkemelerinde dava süreçleri yeniden başladı. İhale süreçleri uzun yıllardır tekrarlanıyor.
11 YILDIR TAMAMLANAMADI
Mudanya-(Bursa-Gemlik) Ayrım Yolu Km: 2+740 – 24+136 Arası Yol Projesi, bir diğer bir deyişle sahil yolu ya da Bursalıların tabiriyle Burgaz-Kurşunlu- Engürücük yolunda çalışmaların büyük bir kısmı bitti fakat Altıntaş ile Güzelyalı arası hala tamamlanmayı bekliyor. Gemlik’te kurulu otomobil fabrikasına (TOGG) ulaşımda bu güzergahtan sağlanması hedefleniyor. İleride bu yolun uzatılıp Mudanya kent içi trafiğine çözüm için Çevre Yolu olarak devam edip (Bursa-Karacabey) Ayrım- Trilye Yoluna bağlanması gündemde. Ayrıca Km: 0+000 ile 17+500 Trilye yoluna bağlananKarayolları Genel Müdürlüğü’nün onaylı bir projesi bulunmaktadır. Bu yol Mudanya kent içi trafiği için düşünülmüş, çoğu viyadük ve tünel bazen ise zeytinlikten geçiyor.
Bu nedenle öncelikle yolun başlangıç kısmı yani Km: 2+740 – 8+000 kesiminin kamulaştırmasının bitirilip yapımının ivedilikle başlaması gerekmektedir. Mevcuthaliyle yol Mudanya ve Güzelyalı’nın kontrolsüz büyümesiyle yer yer 6 metreye kadar düşen platform genişliğiyle ve tehlikeli virajlarıyla artan araç trafiğine yetersiz kalmış durumda.
2012 yılında ilk ihalesi yapılarak çalışmalara başlanılan, sonrasında proje revizyonu ile 2017’de ikmal ihalesi yapılan Mudanya-(Bursa- Gemlik) Ayrım Yol Projesi, Engürücük Ayrımı) aradan geçen 11 yılda tamamlanamadı. Son durumda sahil yolunun kamulaştırma sorunu bulunan Altıntaş’tan sonra Güzelyalı’ya devam etmek yerine güneye dönüp Göynüklü’ye yönelmesi, buradan da Tepederbent’teki köprülü kavşağa bağlanması düşünülmektedir. Bu proje revizyonuyla sahil yolunun bağlanacağı köprülü kavşak, hedef projeler arasında yer alan ve Aydınpınar -Trilye arasında yerleşimlerin arkasındaki dağlık araziden geçecek Mudanya Güney Çevre Yolu’nun da başlangıcını oluşturacaktı. Bu güzergahta Kurşunlu merkezine girmeden, yamaçlardan devam eden ve belli kesimlerde doğayı korumak adına viyadük ile ayrılan yeni bir çevre yolu oluşturuldu.
KURŞUNLU’YA DEĞER KATACAK YOL
İMO Bursa Şubesi olarak önerimiz, Gemlik Belediyesi’nin bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan proje ve ödenek desteği alarak bu yeni Çevre Yolu hattının dışında kalan, Kurşunlu şehir geçişinde uygun yerlere sahil düzenlemeleri, hat boyunca yürüyüş yolu, bisiklet yolu eklenmesi ve peyzaj yatırımı ile tamamlanmasıdır. Kurşunlu Çevre Yolu gibi hizmet verecek yeni yolun hizmete girmesiyle rahatlayacak Kurşunlu şehir geçişinde, oluşturulan 8 bin 700 metrelik yeni bisiklet yolu, yürüyüş yolu Kurşunlu’ya değer katacağı gibi bisiklet sevenlerin, spor ve yürüyüş sevenlerin doğa tutkunlarının Bursa’daki yeni çekim merkezi de olacaktır.
BURSALILARIN 4 YILLIK ÖZLEMİ
(Bursa – Keles) Ayrım – Orhaneli – Doğancı Baraj Varyantı Km: 10+060 – 13+205 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları, Köprü, Tünel ve Üstyapı İşleri Yapımı İnşaatı İşi, dağ ilçelerinin 40 yıllık bir özlemi haline gelmiş durumdadır. Her yıl yüzlerce trafik kazası yaşanan, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık İlçelerinin yanında, Balıkesir Dursunbey ve Kütahya’nın Tavşanlı İlçelerinin de kullandığı zorlu yolun, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından 22 Mart 2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ilk ihalesi, Kamu İhale Kurumunda, ihale süreçlerine itirazlardan dolayı önemli gecikmeler yaşamıştır. 22 Mayıs 2021 tarihinde aynı güzergahın ikmal ihalesi de yapılmış bulunmakta olup tünelde kazı çalışmaları sürmektedir. Viyadük yapım çalışmaları ise henüz başlamamıştır. Bu yolun devamında esas önemli olan ve
umutla beklenen bir başka proje de Kapıkaya-İncebel bölgesinde. Projesi tamamlanan 3 adet toplam 6 bin 170 metre uzunluğunda tek tüp tünel ve 2 adet 260 metre uzunluğunda viyadükle beraber 10.4 kilometrelik yolun aksın bütünlüğü için biran önce yapım aşamasına geçmesi gerekmektedir. Kentimizin ulaşım projelerinin hedeflenen süre ve planlanan şekilde hayata geçirilememesinin en önemli nedeni
yerel yönetimlerin değil merkezi yönetimin kararlarının uygulanmaya çalışılmasıdır.
Kent ihtiyaçlarını karşılamayan tüm projeler ne yazık ki gerçekçi olamamakta, kentte zarar vermektedir.
DAĞ İLÇELERİNE POZİTİF AYRIMCILIK Bursa’nın ihtiyacı olan fakat rafa kaldırılan projelerin hayata geçirilmesi için kent yöneticilerimiz ve temsilcilerimiz harekete geçmelidir. Bursa’da dağ ilçelerine gelişmişlik seviyesindeki makası kapatabilmek için her alanda pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır. Bölgesel gelişmişlik için önce ulaşım gerekiyor. Bu 4 dağ ilçesinden göçü önlemek, hatta tersine göçü sağlamak kentimizin planlı gelişmesine de katkı
sağlayacaktır.
Planlı bir kentleşmenin sağlanamadığı, trafik yoğunluğunun azaltılamadığı, yol standartlarının arttırılamadığı kentimizde bayram ziyaretleri için yollara çıkacağız.
Yollarımız tamamlanamasa dahi bir Ramazan Bayramı arifesinde daha trafik yoğunluğunun arttığı ve doğal olarak trafik kaza riskinin de oluştuğu dönemdeyiz. Bu yoğun dönemde trafik adabına uygun olarak sabırlı, saygılı ve sakin davranmak, trafik kurallarına istisnasız uymak çok önemli. Sürücülerin yolculuk öncesi aracın bakımını yaptırması, uykusuz araç kullanmamaları, hız sınırlamalarına uyması ve
emniyet kemerini kullanmaları hayat kurtarıcı tedbirler.
Ayrılmayalım, kucaklaşalım birlikte nice bayramlar yaşayalım. Yolumuz bayram olsun.