Kayapa Organize Sanayi Bölgesi (Kayapa OSB) üyeleri, Yönetim Kurulunun gerçekleştirdiği faaliyetler ve planladığı hedefler hakkındaki bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy, “Kurulduğu günden bu yana bölgemizin ‘yeşil’ ve ‘katma değeri yüksek’ bir OSB olarak kalması yönündeki hassasiyetimizi koruyoruz. Bölgemizdeki faal 175 firma üretimleri, istihdamları ve ihracatları ile Bursamız ve ülkemiz için katma değer oluştururken, Kayapa OSB yönetimi olarak bizler de sanayicimize en iyi hizmeti sunmanın gayreti yanı sıra çevremizi korumak için de çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Podyum Davet’te üyelere yönelik olarak gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, bugüne kadar yapılan çalışmaları anlatan Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy, sözlerine Ramazan Ayı’nın tüm İslam Alemine ve dünyaya güzellikler getirmesini dileyerek başladı. Başkan Toy, 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin yaralarının sarılması adına ilk andan itibaren çalıştıklarını belirterek, “Depremin gerçekleştiği gün sabah 11.00’den itibaren bölgeye yardımlarımızı ulaştırmaya başladık. O günün akşamı İstanbul’dan getirttiğimiz ısıtıcılarla ve bölgemizdeki sanayicilerimizin duyarlılığı ile elde ettiğimiz tüm yardım malzemelerini oluşturduğumuz ara lojistik alanında toplayarak, zaman kaybetmeden bölgeye gönderdik. Bu anlamda tüm sanayicilerimize, çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“OSB STATÜSÜ BÖLGEMİZE DİSİPLİN KATTI”
Bölgelerinin ıslah OSB statüsüne kavuşmadan önce bir çok problemi olduğunu anlatan Başkan Toy, OSB statüsünü kazandıktan sonra daha disiplinli bir şekilde Kayapa OSB’nin temel ihtiyaçlarını tek tek tespit ederek çözmeye çalıştıklarını belirtti.
Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy, “OSB statüsüne kavuştuktan sonra bir bütçemiz, bir disiplinimiz oluştu. Öncelikle bölgemizin altyapı sorunlarını çözmeye odaklandık. Sanayi Bölgemiz sınırlarındaki 231 adet sanayi parseline ayrık sistemle altyapı hizmeti verebilmek maksadıyla atıksu ile yağmur suyu hatları ve ayrıca proses suyu hattının projelendirme çalışmalarını başlattık.
Bununla beraber, bilindiği gibi Organize Sanayi Bölgeleri kendi atıksu altyapı sisteminden sorumludur. Bu sorumluluğun yerine getirilebilmesi için Atıksu Arıtma Tesisi’ne ihtiyaç bulunmaktaydı. Gerek yatırım, gerek işletme maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle, daha makul bir çözüm üreterek Hasanağa OSB – HOSAB ile Atıksuyun Arıtma Tesisine Deşarj Protokolü imzalanmıştır. Böylelikle atıksularımız, Bölgemize 4,5 km mesafede bulunan komşumuz Hasanağa OSB’nin Atıksu Arıtma Tesisine iletilecek ve arıtılması sağlanacaktır. Bu projenin hayata geçirebilmesi için Bölgemiz 2 etaba ayrılmış ve 2 ayrı ihale gerçekleştirilmiştir.
İlk ihale ile Bölgemizin doğu tarafında kalan ve parsel ağırlığının Bölge geneline yüzde 60 oranda olduğu, hiç altyapı getirilmemiş kesiminin altyapı ihtiyacı giderilmiştir. Bu etaba ait çalışmalar sonucunda 8 km atıksu hattı, 7,7 km yağmur suyu hattı ve 10 km proses suyu hattı tesis edilmiştir.
İkinci etaba ait ihale ise, Bölgemizin batı kısmında kalan kesiminin altyapı ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla gerçekleştirilmiştir. Bu ihalenin kapsamında ise atıksu, yağmur suyu ve proses suyu ana hatlarına ilaveten; Hasanağa OSB’ye iletilecek atıksular için Ana Terfi Merkezinin inşaatı gerçekleştirilmiştir. Bu etaba ait çalışmalar sonucunda; 7 km atıksu hattı, 4,6 km yağmur suyu hattı ve 7,6 km proses suyu hattı tesis edilmiştir. Bununla beraber, Bölgemizin 2. Etap diye tanımladığımız kesiminde kot farkı nedeniyle Ana Terfi Merkezi’ne ulaştırılamayan atıksuların pompa yardımıyla cazibeli ana hatta iletilebilmesi için 4 noktada Terfi İstasyonu inşa edilmiştir. Ana Terfi Merkezinin Mekanik Ekipmanlarının temin edilmesi amacıyla yüklenici tarafından çalışmalara başlanmıştır. Tüm bu çalışmaların tamamlanmasının ardından, bölgemiz atıksuları Hasanağa OSB ‘ye iletilerek en uygun şekilde arıtılması sağlanacaktır. Böylelikle hem mevzuat gerekliliklerini yerine getirebilmek, hem en ekonomik çözümü sağlayabilmek, hem de en önemlisi çevreye olan duyarlılığımız gereği altyapı sorunlarımız en fizibıl şekilde çözülmüş olacaktır” dedi.
“YAZ DÖNEMİNDE TÜM YOLLARIMIZ ASFALTLANACAK”
Kayapa OSB’yi geleceğe taşıyacak çalışmalara aralıksız devam ettiklerini dile getiren Yalçın Toy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanayicimize, her noktada erişimin mümkün olacağı şekilde internet hizmeti sağlamayı hedefledik. Bölgemizdeki elektrik havai hatlarının yeraltına alınması için bir fizibilite çalışması yürütmekteyiz.
Bölgemizin zaruri altyapı eksiklerinin tamamlanmasının ardından, yollarımızda asfaltlama ve bordür çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kredi kullanmaya hak kazandık. Sanayi içerisinde hazırlamış olduğumuz yaklaşık 14 km’lik Yol Projelerimizin onaylanmasının ardından, yol ihalesinin gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndaki ihalenin sonuçlanmasının ardından en kısa sürede çalışmalar başlayacaktır.
Kış döneminde geçici çözümlerle tüm yollarımızı açık tutmaya gayret ettik, ancak kalıcı çözüm olarak inşallah yaz döneminde bu sorunu bitirmiş olacağız. 2002 yılında kurmuş olduğumuz Kayapa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin eski prefabrik konteyner binası yerine yeni bir hizmet binası yaparak, yaklaşık 965 m2 olan binamızı hizmete sunduk. İçerisinde yüz kişilik eğitim salonumuzun da olduğu binamız, sanayicilerimizin eğitim organizasyonlarına açılmıştır. Bölge genelinde sanayicimizin ihtiyacına yönelik eğitimlere başlayarak, Bölgemiz sanayicisine ve personeline önemli bir katkı sağlandığını düşünüyoruz.
“ÇEVREYE DUYARLI BİR BÖLGEYİZ”
Bölgemize gelir sağlayacak faaliyetlerde bulunmak üzere elimize fırsat geçtikçe değerlendiriyoruz.
Satın aldığımız arsaların dışında bir de kamulaştırdığımız yerler bulunmaktadır. Sanayimizin farklı bölgelerinde kamulaştırma çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bölgemizde 12 bin m2’lik bir eğitim alanımız var. Burada ciddi bir eğitim alanı yapmayı düşünüyoruz. Burada bir meslek okulu, eğitim kampüsü yapmayı planlamaktayız. Bölgemizin buna ihtiyacı var. Bu yıl BUSKİ ile anlaşmaya vardığımız takdirde, kullanım suyunu daha uygun bir bedelle satmayı planlıyoruz. Bölgemiz kurulduğundan bu yana; ağır sanayi, boyama, tekstil gibi kirletici etkisi yüksek tesislere olan hassasiyetimiz devam ediyor. Bu konuda ciddi bir mücadele veriyoruz. Bu tür sektörlerden bölgemizde faaliyet göstermek isteyen çok firma var, ancak bu konuda kararlıyız. Çünkü Kayapa OSB’yi katma değeri yüksek yeşil bir sanayi yapmak için mücadele ediyoruz. Çünkü çevremiz konutlarla çevrili. Bu konutlarda bizim insanlarımız yaşıyor. Onlara saygılı olmak zorundayız. Bu konuda duyarlı olmak hepimizin görevi.”
Bilgilendirme toplantısının devamında Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy üyelerin sorularını cevaplandırırken çalışmalarının aynı hız ve kararlılıkla devam edeceğini dile getirdi.