Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli ezber bozan depremler inşaat mühendisleri tarafından değerlendirildi.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İŞBİRLİĞİNE HAZIR
Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli ezber bozan depremler inşaat mühendisleri tarafından değerlendirildi. Gemlik Belediyesi’nin planladığı kentsel dönüşüm çalışmalarının önemi vurgulanırken, İMO Gemlik Temsilcisi İsa Serintürk, “İlgili herkes işini iyi yapsaydı sonuçlar bu kadar ağır olmazdı” ifadelerini kullandı.
İnşaat Mühendisleri Odası Gemlik Şubesi, Gemlik’te bulunan inşaat mühendisleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıya İMO Bursa Şube Yöneticisi Şentürk Aydın’da katıldı.
“Yönetmelik sadece depremde hatırlanmamalı”
İnşaat Mühendisleri Odası Gemlik Şubesi Temsilcisi İsa Serintürk, yapılan deprem yönetmeliklerinin ülkede yaşanan büyük depremlerin ardından değiştiğini hatırlatarak, “Ülkemizde ortaya çıkartılan deprem yönetmelikleri genellikle yaşanan büyük depremlerin sonrasında değiştiriliyor. Yönetmeliklerimiz çoğunlukla büyük depremler gerçekleştikten sonra çıkıyor ya da güncelleniyor. Yönetmelikler büyük depremler olmadan daha kapsamlı ve bütünsel oluşturulabilir. Mevcut yönetmeliğin kapsamlı olduğunu uygulanmasında daha titiz ve dikkatli olunmasını vurguladı. Durum tespitinin yapılmasında geç kalınmamalı, yol haritası belirleyip vakit kaybetmeden ve popülizm yapmadan harekete geçilmeli. İnşaat mühendisliğinin önemi sadece kötü günde değil, iyi günde de
hatırlaması gerekir. ” dedi.
“Müteahitlik şartları değişmeli”
Türkiye’de Avrupa ortalamasından çok daha fazla müteahhit olduğunu belirten Başkan Serintürk, Ülkemizde yaklaşık 500 bin müteahhit var. Avrupa’da ise bu sayı 25 bin civarlarında ve istatistiklere göre, 500 bin sayısına yaklaşan müteahhitlerimizin 150 bini geçici belgeyle faaliyetlerini sürdürüyor.
Müteahhit olabilmek için kriterlerin değişmesi ve daha seçici yetkinlik getiren kriterlerin aranması gerekmektedir” dedi.
“Vakit kaybetmeden durum tespiti şart”
1999 yılından önce yapılan binalar için durum tespiti işlemlerinin başlaması gerektiğini belirten İnşaat mühendisleri, “Gemlik’in belli başlı mahallerinde bina yaşları oldukça eski Gemlik genelinde belirli yaşı geçmiş binalarda Gemlik Belediyesine ve ilgili kurumlarla birlikte durum tespiti çalışmalarının biran önce başlatılması gerektiğini ifade ettiler. Bina güçlendirmelerin kentsel dönüşümden kadar uzun süreçler gerektirmediği için ve rahat uygulanabilir olması sebebiyle uygun olan binalarda kentsel dönüşümünden daha hızlı uygulanabilir olduğundan bina güçlendirmeye de önem verilmeli. Malzeme kalitesi, işçilik, kamusal yönetim, proje, zemin özellikleri ve bunların sağlıklı denetiminin bütüncül
değerlendirilmesi hayati önem taşıdığını birbirine bağlı olduğunu Gemlik yerelinde de yapılacak projelerde incelenecek kriterlerin daha da sıkılaştırılmasında istişarelere hazır olduğunu ve Gemlik için önerilerini de önümüzdeki günlerde İnşaat Mühendisleri Odası olarak sunacaklarını belirtti.
“Kentsel dönüşüm önemli” Gemlik’in en yaşlı binalarının bulunduğu ve geçtiğimiz aylarda Gemlik Belediyesi tarafından uygulama projesi hazırlanarak halka sunulan Gemlik yeniden projesinin tekrardan hız kazanması gerekliliğine değinilirken; Bu bölgedeki binaların yaş ortalamaları, diğer bölgelerdeki bina yaşlarından çok daha eski, Gemlik Belediyesi’nin uzun zamandan beri çalışmalarını sürdürdüğü kentsel dönüşüm projesi tamamlanması bu bölge için önem arz etmektedir. Proje sonucu ortaya çıkacak binaların depreme dayanıklı, inşaat kalitesi yüksek binalar, muhtemel depreme dayanıklı yapılar olacaktır. Ülkemizin ve ilçemizin deprem ülkesi olduğu gerçeğini hiçbir zaman atlamadan; ilçemiz ve şehrimiz faydasına mesleğimiz kapsamında her türlü işbirliğine İMO Gemlik temsilciliği olarak hazır olduğumuzu belirtiriz” diyerek sözlerini tamamladı.