“100 Bin Dar Gelirli Ailenin, Kira Öder Gibi Konut Sahibi Olabilmelerini Temin Edeceğiz”

Photo of author

Anasayfa » Haberler » Yazarlar » “100 Bin Dar Gelirli Ailenin, Kira Öder Gibi Konut Sahibi Olabilmelerini Temin Edeceğiz”

“100 Bin Dar Gelirli Ailenin, Kira Öder Gibi Konut Sahibi Olabilmelerini Temin Edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 20119 tarihinde dar gelirlilere müjde olarak tanıtımını yaptığı toplu konutlar müracaat edip, hak kazananlar için adeta hüsran oldu.

 12 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı hangi müjdeyi vermişti?

“100 BİN DAR GELİRLİ AİLENİN, KİRA ÖDER GİBİ KONUT SAHİBİ OLABİLMELERİNİ TEMİN EDECEĞİZ”

Bugün de, 2020 programı kapsamında, 81 vilayette 100 bin sosyal konutun daha inşa sürecini başlattıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşı itibariyle temeli atılacak konutların 1-1,5 yıl içinde tamamlanarak hak sahiplerine teslimini öngördüklerini ifade etti.

Vatandaşlara, yüzde 10 peşinatın ardından, kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkânı sağlayacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylelikle 100 bin dar gelirli ailenin, kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini temin edeceklerini söyledi.”

Bu cümlelerin tamamı Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden alınmıştır.

Ne oldu da, umutlar hüsrana dönüştü?

Cumhurbaşkanı tarafından 2+1 dairelerin en taksitlerinin 894 bin TL den başlayacağı ülkenin en yetkili ağzından açıklanırken, en düşük taksit 2.377 TL olarak hak sahiplerinin önüne çıktı. Bu taksit, MMA denilen sisteme ait taksit. Yani altı ayda bir artacak. TOKİ oyunun yarısında oyunun kurallarını değiştirdi. 240 ay sabit taksit ödemek isteyenlerin büyük bir bölümü MMA ya geçmek zorunda kaldı. Ne Cumhurbaşkanı’nın dediği taksit miktarı, ne de ödeme şekli lansmanda söylenenle aynı olmadı.

Hak sahibi 0,49 faizle 240 ay sabit ödemeyi seçtiğinde sözleşmeyi takip eden ay taksit ödemeleri başlayacak. Konutların teslim tarihi ise 36 aya varan bir süreci kapsıyor. İnşaatların durumuna göre bu bir 1 yıl veya 3 yıl da. Bu durumda konut teslimine kadar hem evinizin kirasını ödemek, hem taksitleri ödemek zorundasınız.

MMA da ise ödemeler konut teslimimden sonra başlayacak. Projenin lansmanında böyle bir uygulama yokken, insanları MMA ya yönlendirmek için alınmış bir karar. Unutulmamalıdır ki, bunlar dar gelirli gruplar için projelendirilmiş konutlar.

Balıkesir Dinkçiler’ de yapılan “Dar Gelirliler İçin 100 bin Konut Projesi” ne diyor?

İhale tarihi : 21/09/2020

İşin süresi : 550 gün

İşin bitim tarihi : 16/05/2022

İşin Bedeli : 157.300.000 TL

Bu yazının yazıldığı tarih 25/01/2023

İnşaat imalat oranı : Yaklaşık %40

Bu projede 2+1 ve 3+1 daireler olmasına karşın hesap karışıklığı olasın diye dairelerin tümünde…

 3+1 kabul edilde bile;

Bir daire fiyatı ortalama olarak 206.500 TL

Açıklanan 2+1 en düşük fiyat 475.504 TL

Pandemi sürecinde inşaat imalatlarının yasaklama kapsamına girmediğini biliyoruz. Müteahhit firmanın taahhüdünü zamanında yerine getirmemesinin bedelini büyük umutlarla konut sahibi olup, kiradan kurtulacağım diyen hak sahipleri ödemek zorunda. Evet inşaat maliyetleri artmıştır. Ancak bunun sorumlusu hak sahipleri değildir.

Yukarıda örneğin verilen aylık ödeme miktarı MMA için geçerlidir. Sabit ödemeli taksitleri TOKİ nin ödeme listesinde gösterilmemektedir. Hak sahibi bu miktarı ancak bankaya gidince öğrenebiliyor.

Aynı bölgede kiralar 1.000 TL civarındayken, 2.377 aylık ödemelere kira gibi demek gerçeklerle uyuşmuyor. Kaldı ki o dönemde civar kiraları 400-500 TL civarındayken bu taksitlere aylık kira öder gibi demek, enflasyonun kira bazında yaklaşık beş kat arttığını kabul etmek demektir. Lansmanı yapılan taksit ile, gerçekleşen taksit arasında oluşan fark %300 e denk geliyor ki, bu oranda dar gelirlinin geliri artmadığı ortada.

Maalesef dar gelirliler için yapılan 100 bin konut projesi hedef kitleye hitap etmemiştir. Hak sahiplerinin ilgili makamlara yaptığı başvurular cevapsız kalmıştır. Hatta bazı hak sahipleri %10 peşinatlarını bile bankadan kredi çekerek denklemye çalışırken, bazı hak sahipleri de ekonomik şartları el vermediği için haklarından vaz geçeceklerini söylüyor.

Yorum yapın