Kalite Müfredata Girdi

Photo of author

Anasayfa » Haberler » Yazarlar » Kalite Müfredata Girdi

Kalite Müfredata Girdi

Bursa Kalite Şehridir vizyonuyla, yaşam kalitesini bireyden başlayarak iyileştirmeyi, kalite bilincinin oluşmasına yönelik sosyal sorumluluk projeleri üretmeyi, uygulamayı ve ülkenin rekabet gücünü arttırmayı kendilerine misyon edinen Kalite Birliği Derneği (KALBİR), Bursa’nın nitelikli eğitim kurumlarından Uludağ Koleji ile bir protokol imzaladı. 

Uludağ Koleji Gelişim Akademisi, ‘Yeni Nesil Dersler’ başlığı altındaki; ‘Zaman Yönetimi, Etkili Liderlik ve Girişimcilik, İletişim ve Beden Dili’ eğitimi ile, Türkiye’de ilk ve tek yeni nesil dersleri okul müfredatına alan kurum olarak, ‘Kalite’ dersini de müfredatına eklemiş oldu. Bu protokolle Uludağ Koleji’nde 10. sınıf öğrencilerine ‘Kalite’ dersi verilecek. Uludağ Koleji Kurucusu Tekin Çanga’yı böyle güzel bir protokole imza attığı için tebrik ediyorum.

Okulun; profesör, doçent, doktor ve öğretim görevlilerinden oluşan Bilim Kurulu tarafından hayata geçirilen Uludağ Gelişim Akademisi’nde ( UGA), Uludağ Üniversitesi (BUÜ) akademisyenleri ve alanında uzman kişiler ders veriyor.

Uludağ Koleji Bilim Kurulu’na baktığımızda Prof. Dr. Kadir Çüçen Başkan olarak görev yapıyor. Üyeler ise; Prof. Dr Rıza Sam, Prof. Dr. Zübeyde Sinem Genç, Prof. Dr. Şenay Şahin ve Dr. İbrahim Öztahtalı.

Uludağ Gelişim Akademisi’nde ise Öğr. Gör. Nilüfer İnceman Akgün UGA Başkanı ve Bilim Kurulu üyesi olarak görev almış.

İNSAN NİTELİĞİ

İmza protokol toplantısında söz alan Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün “Çocuklarımızın inisiyatif alabilmesini, eleştirel düşünme becerisi kazanmasını, kendi zamanını ve yaşamını yönetebilmesini, felsefeyle yaşama bakabilmesini, iletişim becerilerine sahip olabilmesini hedefleyerek yeni nesil derslerimizi kurgulayarak müfredatımıza alıyoruz” şeklinde konuştu.

Uludağ Koleji Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Çüçen de konuşmasında “Bir ürünü kaliteli üretebilirsiniz ama önemli olan insanın niteliğini artırmak. Bilgi ile nitelik artmıyor. Düşünen, eleştiren, sorgulayan, kendini gerçekleştirebilen ve çağa ayak uydurabilen bireyler yetiştirmek gerekiyor. Biz de yeni nesil derslerle çocuklarımızın kendilerini gerçekleştirebilmelerini ve 21. yüzyıla ayak uydurabilmelerini amaçlıyoruz” dedi.

MİLLİ SESİN TEMSİLCİLERİ

Konu eğitim, konu geleceğimiz gençler olunca Bursa medyası nitelikli bir katılımla KALBİR’i yalnız bırakmadı bugün.

KALBİR Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR Başkanı Mustafa Karaman ve ekibi yıllardır özveri ile şehre, gençliğe, geleceğe değer katmak için çok sayıda proje ürettiler. 

KALBİR Başkanı ve üyeleri kendilerini tanımlarken “Ne siyasetin ne ticaretin tarafındayız. Devletimizin yanında, milletimizin emrindeyiz. Milli sesin temsilcileri ve temiz kalitenin savunucularıyız” diyorlar.

Kimseden, hiç bir kurumdan, hiç bir beklentisi olmayan KALBİR, projelerini gönüllülük esasına dayanarak hayata geçiren bir sivil toplum örgütü. 22 ilde, Azerbaycan ve Almanya’da temsilcilikleri var. Ne bağış, ne para, ne makam, ne siyaset. Bu adamlar bu kadar projeyi ‘vatansever’oldukları için üretiyor.

KALİTE DERSİ ve GENÇLİK RAPORU

Yıllardır savundukları bir tez var KALBİR’in. “Kalite dersi okullara girmeli. Gelecek kuşaklara kaliteli insan olmayı öğretmeliyiz” diyorlar. Böylece bugün bunun ilki gerçekleşmiş oldu imzalanan protokolle.

Toplantıda söz alan, yıllardır bağıra bağıra “Bursa Kalite Şehridir” diyen Mustafa Karaman yine heyecanlı ‘ahlaklı ahlak’, ‘kalite değil, temiz kalite’ diyor.

Yakın bir tarihte lansmanını yapacakları ‘2023 Yılı Milli Egemenlik ve Kalite Yılı” projesinden de bahsediyor ve “Cumhuriyetin 100 yılını ‘Kalite Yılı’ ilan edeceğiz ve Milli Egemenliğe vurgu yapacağız” diyor.

Toplantıda sunum yapan KALBİR Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, müfredatı oldukça dikkat çekici hazırlamış. Öğrencilere öğretilecek konular, akış sırası, vermek istedikleri bilgi ve katmak istedikleri bakış açısını özetledi sırayla. 

Bilginin zekatını vermek gerektiğini ifade eden Işığıçok Mühendis ve sanayici Henry Ford’un bir sözünü hatırlatarak “Kalite kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır. Bizde bu noktadan yola çıkarak doğru olanı yapmak için buradayız” diyor. Davet alırlarsa gönüllü olarak bu dersleri başka eğitim kurumlarında da ücretsiz vereceklerini ifade ediyor. Takdir etmemek mümkün değil.

Nesnelerin çağı yaklaşırken, geçmişte yaşamanın geleceği çalmak olduğu vurgusu ile gençlere ‘Kalite’ bilincinin aşılanmasının önemine değinen Erkan Hoca’nın örnekler vererek yaptıgı sunumunda bahsettiği PUKO (planla, uygula, kontrol et, önlem al), Balık Kılçığı yöntemi ve 80’e 20 PARETO analizi bizimde dikkatimizi çekti dogrusu.

Risk tabanlı düşünce yaklaşımı demek olan PARETO; bir oluşum, olay, proje her ne ise riskleri görerek sadece ikisini ortadan kaldırmakla bile yüzde seksen oranında az hasar, kayıp, zayiat, iş gücü kazanımı vs. ne derseniz deyin mümkün kılıyor. 

Gençlerin bunu öğrenerek büyümesi, inşa edecekleri kendi geleceklerine ve çevrelerine verecekleri katkıya nasıl muazzam destek sağlar.

KALBİR,  ‘Kaliteli Gençlik Raporu’ ve okullarda ‘Kalite’ dersinin okutulmasıyla ilgili raporu her pazartesi Milli Eğitim Bakanlığı’na mail atıyor. Ümit edelim ki posta güvercini mektubu ulaştırsın, duyarlı bir Milli Eğitim Bakanı bu mailleri görsün ki yansıması olsun.

Ve Bursa’nın, 1502’de Kanunname-i İhtisab-ı Bursa adıyla yayınlanan dünyanın ilk standardına sahip olduğu notunu düşerek, Kalite Şehri Bursa’dan geleceğimiz olan gençlere Kalite Birliği’nin bir mirası olarak, ‘Kalite’ dersi eğitim sistemimizde yerini alsın.

Yorum yapın