GİFED’den, Kadınlar Günü’nde ‘Yapılmaması Gerekenler’ Manifestosu

Photo of author

Anasayfa » Haberler » Yaşam » GİFED’den, Kadınlar Günü’nde ‘Yapılmaması Gerekenler’ Manifestosu

GİFED’den, Kadınlar Günü’nde ‘Yapılmaması Gerekenler’ Manifestosu

Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği (AFİKAD), Ankara Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER), Aydın İş Kadınları Derneği (AYİŞKAD), Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), Gaziantep Girişimci İş Kadınları Destekleme Derneği (GİKAD), İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER) ve Konya İş Kadınları Derneği’nin (KİKAD) üyesi olduğu Türkiye’nin ilk girişimci iş kadınları federasyonu olan Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle “Kadınlar Günü’nde Yapılmaması Gerekenler” başlıklı bir manifesto yayınladı.

“Ülkemiz, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşama katkısını sağlamayı başarabildiği ölçüde güçlü olacaktır” parolasıyla yola çıkarak, sürdürülebilir toplumsal ve ekonomik kalkınma için kadının güçlenmesini destekleyen GİFED, manifestoda 4 başlık altında yapılmaması gerekenleri özetledi.  GİFED tarafından açıklanan manifesto şöyle :

Kadınlar Günü’nde  ‘Yapılmaması Gerekenler’ Manifestosu:

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması yolunda verdiği mücadelenin başlangıcı olarak kabul edilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesindeki önemli rolünü vurgulamakta ve kadın hakları konusunda farkındalık yaratmaktadır.  Kadınlar Günü, geçmişte yaşanan birçok mücadele ve direnişin anısını yaşatmakta ve kadınların eşitlik ve adalet mücadelesinin devam etmesi gerektiğini hatırlatmaktadır. Kadınların güçlenmesi ve eşitliği için, aşağıdaki davranışların yapılmaması gerektiğine inanıyoruz:

Kadınların Seslerini Dışlamak: Kadınların deneyimlerini, görüşlerini ve hikayelerini dışlamak veya göz ardı etmek, kadınların katma değer yaratmalarını engeller.  Kadınların hakları tanınmalı ve sesleri duyulmalıdır.  

Sadece Simgecilik Yapmak: Kadınlar Günü’nü sadece bir simgecilik günü olarak görmek ve gerçek eşitlik için somut adımlar atmamak, toplumsal kalkınmayı engeller. Semboller önemlidir ancak eylem daha da önemlidir.

Kadınları Nesneleştirmek: Kadınları sadece fiziksel görünümleri üzerinden değerlendirmek, nesneleştirmek anlamına gelir. Kadınlar bireyler olarak değerlidir ve sadece dış görünüşleriyle değil, yetenekleri ve kişilikleriyle tanınmalıdır.

Cinsiyetçi Kalıplaşmış Yargıları Güçlendirmek: Kadınlar gününü, cinsiyet yargılarını güçlendiren mesajlar veya etkinliklerle kutlamak, toplumsal kalkınmaya zarar verebilir. Kadınlar ve erkekler arasındaki rolleri belirleyen kalıp yargılara karşı çıkılmalıdır.

Bu manifesto ile, Kadınlar Günü’nü daha anlamlı ve etkili bir şekilde anmaya çağırıyoruz. Kadınların gücünü kutluyor ve eşitlik için Ulu Önder Mustafa Kemal’in açtığı yolda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Söylemlerin değil, eylemlerin harekete geçmesi için takipçi olacağız.

Yorum yapın